Share

Какви са категориите строителни отпадъци и кои се рециклират

Какви са категориите строителни отпадъци и кои се рециклират

Транспортиране на строителни отпадъциСтроителните отпадъци се получават в резултат на ремонт на къщи, апартаменти, магазини и офиси, както и след разрушаването на стари сгради. Количеството от неизползваеми строителни материали е огромно и те се считат за отпадъци. Към тях са отнасят тухли, кeремиди, цигли, къртена мазилка, арматура, дървен материал, демонтирани подови ламинати и др.

Генерираните отпадъци могат да бъдат изхвърлени, но и преработени за тяхното повторно използване. Това може да реши много проблеми в екологично отношение. Строителни отпадъци, класифицирани като неопасни, биват извозвани до специализирани сметища, за да се рециклират.

Кои са основните категории строителни отпадъци?

Класовете отпадъци по степен на опасност са посочени в Закона за управление на отпадъците:

●      Изключително опасни отпадъци – I клас

●      Отпадъци с висока опасност – II клас

Класовете I и II в обикновените строителни отпадъци практически не се срещат. Това са радиоактивни материали, азбест, живак, концентрирани алкали, оловни соли, арсен и др. В строителството с висока опасност са такива като лакове, които са запалими и токсични, различни бои и разтворители.

●      Умерено опасни отпадъци – III клас

Към този клас на опасност се отнасят неголям брой строителни отпадъци, а именно: циментов прах, проводници, дърво с токсично импрегниране, ацетон. Грижата за тях поемат специализирани фирми.

●      Леко опасни отпадъци – IV клас

●      Безопасни отпадъци – V клас

Най-голяма част от строителните отпадъци са материалите от IV и V клас на опасност. Това са най-вече тухли, бетон, фаянс, подови настилки, парчета линолеум, тапети, стари врати и прозорци и др. Този тип строителни материали не изискват да се неутрализират по специален начин и точно те подлежат на рециклиране.

Не трябва да се забравя също, че дори и тези отпадъци е задължително да се изхвърлят своевременно и на нужните места, а не в обикновените контейнери за боклук. Въпреки  че са считани за относително безопасни, строителният прах води до дихателни проблеми, а купчината дъски е пожароопасна или може да стане токсична.

Кои строителни отпадъци се рециклират?

На рециклиране подлежат строителните отпадъци от IV и V клас на опасност. Те се генерират по време на демонтаж на сгради или конструкции, на ремонт или строителство. Появата на такива отпадъци е на три етапа: веднага след началото на ремонта, докато той трае и при декориране на помещенията.

Някои от неопасните строителни отпадъци, подлежащи на рециклиране, са:

Бетон

Най-голям е обемът на бетонните конструкции, които се извозват до предназначени за това сметища и след сортирането им се натрошават. Полученият чакъл е с почти два пъти по-ниска цена от другия. Използва се за запълване на дупки по пътищата, изграждане на пътни настилки, полагане на основи и др.

Тухли

Рециклираните тухлени отпадъци притежават здравина и устойчивост на замръзване. Използват се като настилки на третокласни пътища, за застилане на тенис кортове, за пълнене при подготовка на бетонни основи и др.

Стъкло

След стопяване на счупените стъкла полученият материал може да се преработи във фибростъкло или да се използва за създаване на плотове, плочки за под и др.

Дървен материал

Преобразуването му най-често е до дървен чипс, подходящ за производство на пелети, екобрикети и др.

С използване на специални технологии става и рециклирането на пластмасови материали, керамични плочки и други отпадъци.

Степента на рециклируемост зависи от фактори като степен на предварително сортиране, замърсеност с вредни вещества и др.

По-голяма част от строителните неопасни отпадъци подлежат на рециклиране, превръщащо ги в ценна суровина, която след това може да замени природни ресурси.

Share post:

Leave A Comment

Your email is safe with us.