Share

Как се управляват строителните отпадъци

Как се управляват строителните отпадъци

Третиране на строителни отпадъци Като резултат от всяка човешка дейност, генерирането на отпадъци е неизбежно. Важно е  да се планира какво трябва да се случва с тях, така че да се избегне замърсяването на  околната среда, а по-голямата част отново да останат в системата.

Къде се регламентира управлението на строителните отпадъци?

В Закона за управлението на отпадъците е посочен регламент, уточняващ как трябва да бъдат събирани, по какъв начин да се транспортират и третират, като в различни негови приложения са уточнени всички детайли, свързани с това. Съобразно Закона е изготвена и Наредба за управление на строителните отпадъци и за влагането на рециклираните строителни материали.

Наредбата определя изисквания към всеки възложител на строителен обект по какъв селективен начин да деконструира сградите, да раздели отпадъците по време на строителни дейности, да рециклира бетона, тухлите и др. посредством специални инсталации, както и  металите, дървото, пластмасата и др.

Докато възложителите са длъжни да изготвят план за начина, по който да се осъществи управлението на строителните отпадъци, строителят изпълнява изискванията за разделното събиране и съхраняването им по начин, който да осигури повторното им използване. Ако не може да извърши рециклиране и подготовка за повторна употреба на строителните отпадъци на площадката поради липса на разрешение за подобни дейности, предава рециклируемите отпадъци на лица с лиценз за нужната дейност.

По какъв начин се управляват безопасните строителни отпадъци?

Видовете строителни отпадъци според степента им на опасност, както и различните дейности, извършвани с тях, са уточнени в Закона за управление на отпадъците. Към безопасните строителни отпадъци могат да бъдат отнесени класове IV и V, които включват основно: тухли, бетон, мазилка, фаянс, керемиди и др.

Основните дейности, които съдействат за управлението на неопасните строителни отпадъци, включват:

Събиране на отпадъците

За да се намалят депонираните строителни отпадъци, като се постигне националната цел за тяхната повторна употреба според Наредбата, те се събират и извозват до площадки, притежаващи необходимите разрешителни и механизми. Там отпадъците могат да се съхраняват до процеса на предварителното им третиране.

Транспортиране

Право на събиране и транспортиране на отпадъци имат само фирми със съответния лиценз. Транспортирането се извършва с камиони с голяма товароносимост – от 10 до 25 тона.

Третиране на неопасните отпадъци

Предварителното третиране на строителни отпадъци от IV и V клас става чрез специфично оборудване и включва технологични процеси като:

●      Предварително раздробяване

То се извършва със специални машини – верижни и колесни багери за едро раздробяване. Получава се редуциран обем на отпадъка, получен от разрушени сгради и строително-монтажни работи, преди подаването му към мобилна трошачка.

●      Сепариране

Процесът се прилага за стоманобетонните отпадъци след тяхното предварително раздробяване. Използва се верижен багер с хидравличен чук, за да се отдели армировката с магнити, както и багер с хидравлична ножица, раздробяваща големите стоманобетонови късове.

●      Натрошаване

Няколкото етапа на натрошаване спомагат за постигане на определена зърнометрия. Извършва се с мобилна дробилка и произвежда дребна фракция от тухли, варовик, бетон, асфалт и др. материали.

●      Раздробяване и смилане

С помощта на мобилни моторни дробилки входящият материал – дървесина или остатъчна биомаса, се раздробява до чипс с малки размери за директно изгаряне, за използване в производството на пелети, настилки за детски площадки и др.

Рециклиране

След натрошаване и пресяване на строителните отпадъци, определени фракции могат да послужат за оползотворяване в обратни насипи, а останалите подлежат на последващо оползотворяване или рециклиране.

Макар че управлението на отпадъците е сложно и включва създаване на инфраструктура за събиране, извозване, сортиране и рециклиране и не е евтино, те са ресурс, изискващ пълноценно използване. Дали неизползваните отпадъци ще представляват потенциален ресурс, или проблем, изцяло зависи от начина им на управление.

Share post:

Leave A Comment

Your email is safe with us.