Share

Как става третирането на строителните отпадъци

Как става третирането на строителните отпадъци

Количеството отпадъци и боклуци и от най-малкия ремонт у дома е доста голямо, а ако реконструкциите и промените са повече, и обемът на строителните отпадъци също ще бъде по-голям. Тяхното третиране е един от важните етапи на същинския ремонт и трябва да се прави по правилен начин.

Работата по събирането и извозването на отпадъци като големи греди, парчета от мазилка, стъкла и др. зависи от обема и вида им. Според законите и наредбите на съответната община те не трябва да бъдат изхвърляни в контейнерите с битова смет или около тях. Всички неопасни строителни отпадъци трябва да бъдат събрани и да се извозят до пригодена за целта площадка със специални камиони и най-добре е това да става с помощта на специализирана фирма. Обикновено тя извършва и третирането им, преди да бъдат подложени на рециклиране.

Къде се третират строителните отпадъци?

Теренът, избран за площадка за обработка на строителните отпадъци, трябва да отговаря на различни критерии. Един от най-важните такива е лесната транспортна връзка с наличната транспортна мрежа, както и възможностите за разширение.

Други условия, на които избраната площадка трябва да отговаря, са:

  • Местоположение извън жилищни зони, курорти, излетни комплекси и др.;
  • По-голяма отдалеченост от производствени предприятия на хранителната промишленост или нейни складови бази;
  • Извън всякакви водни пътища, водоизточници, както и горски територии;
  • Използване на непродуктивни земеделски земи.

Изграждането на площадката за преработване на строителните отпадъци предполага и обезпечаването с нужното технологично оборудване

Какви методи се използват за третирането на строителните отпадъци?

Наетата от вас лицензирана за подобна дейност фирма ще събере и извози строителните ви отпадъци до площадката, където ще бъдат подложени на третиране с професионални методи, като използва специфично оборудване.
Предварителното третиране обикновено включва редица технологични процеси:

Раздробяване

Целта на предварителното раздробяване е обемът на отпадъците да бъде редуциран, преди да се подаде към мобилната трошачка. Най-често става въпрос за отпадъци, получени след демонтаж на сгради, както и след строително-монтажни работи.

Раздробяването се прави с помощта на специализирани багери, които са оборудвани с хидравлична ножица и чук и притежават минимум 800 мм обхват за едро раздробяване.

Сепариране

Прилагането на този процес става след раздробяването на стоманобетонните отпадъци. Отделянето на армировката става с магнити, ако при разбиването е използван хидравличен чук. При наличие на подходящи условия е възможно и ръчното му извършване. Хидравличната ножица на верижния багер раздробява късовете стоманобетон, като ги „схрусква” и в същото време използва ножиците за изваждане на армировката.

Натрошаване и фракциониране

За този етап от третирането на строителните отпадъци обикновено се използва специална мобилна дробилка. Тя може да произведе различни фракции, в зависимост от направените настройки. Подходяща е за камък със средна твърдост от типа на варовик, както и на тухли, асфалт, бетон и др.

Раздробяване и смилане

За дървесина и остатъчна биомаса процесът на раздробяването и смилането изисква използване на различни мобилни дробилки или прикачни, пригодени за куплиране с трактор. Дробилките могат да раздробят входящия материал до дървен чипс с малък размер – дебелина 5-15 мм и дължина 35-40 мм. Чипсът може да бъде използван след това освен за директно изгаряне, но и за пелети и екобрикети, като настилка за детски площадки и др.
Третираните строителни отпадъци много често имат добри механични характеристики и могат да бъдат превърнати в суровина за производства на нови продукти, което има освен икономически, и екологичен ефект.

Share post:

Leave A Comment

Your email is safe with us.